Loading...
lovebug.no
Våg å bli forelsket igjen,
du er ikke alene!
Dating med herpes genital

Lovebug - artikler

Hvordan teste seg for herpes?

Infeksjon med genital herpes fører vanligvis til smertefulle blemmer og sår på slimhinner og hud. Du kan ta en test hos legen eller på helsestasjonen for å få en bekreftet diagnose. Det er ikke vanlig å sjekke for herpes med mindre du har hatt utbrudd. Hvis du ikke har hatt noen symptomer, trenger du ikke bekymre deg for herpes.


hvordan teste seg for herpes i underlivet

Man tester for herpes ved å ta en penselprøve fra underlivet. Foto fra iStock.


Når bør du gå til lege?

Alle som opplever smertefulle sår i underlivet eller rundt endetarmsåpningen bør bestille en legetime for å få det undersøkt. Det er viktig å få en konsultasjon så raskt som mulig, helst samme dag. Hvis du er gravid og opplever smertefulle blemmer og sår i genitalområdet, bør du også ta en test. Det samme gjelder hvis du gjennomgår kreftbehandling, har svekket immunforsvar eller får et utslett som sprer seg raskt i ansiktet eller rundt øynene.


Herpes i underlivet test:

Hvis du tror du kan ha genital herpes eller har hatt symptomer som blemmer eller sår i genitalområdet, kan du få en test for å finne ut om du har herpes. Det finnes flere metoder for å teste om man har herpes.


Penselprøve: Legen din kan se på sårene dine og ofte raskt avgjøre om det er herpes. Hvis det er tvil, tas det en prøve. Under en penselprøve tar legen en vattpinne og samler forsiktig en prøve fra såret eller blemmene i genitalområdet. Svaret vil komme etter noen dager. Det er best å ta prøver når blemmene er ferske.


Blodprøve: Noen laboratorier tilbyr blodprøver som kan påvise antistoffer mot HSV 1 og HSV 2. Dette kan avsløre smitte selv hos en asymptomatisk partner. Blodprøver tas ikke rutinemessig, bare i spesielle tilfeller, for eksempel når en gravid kvinne har en partner med genital herpes, og smittestatusen hennes må avklares for å unngå smitte til barnet ved fødselen. Hvis blodprøver viser at hun ikke har antistoffer mot herpes, anbefales bruk av kondom i kombinasjon med suppresjonsbehandling for partneren, eller å avstå fra sex frem til fødselen.

Selv om en blodprøve kan gi verdifull informasjon, er den ikke alltid nødvendig for å bekrefte en herpesdiagnose. Legen din kan hjelpe deg med å avgjøre om en blodprøve er relevant i ditt tilfelle.


Herpes test hjemme: Det er ingen tilgjengelige hjemmetester i Norge for å påvise pågående herpesinfeksjon. Men ved å søke på internett kan du bestille hjemmetest for å sjekke om du har antistoffer i blodet. Dette er ikke vanlig praksis, og slike tester kan variere i pålitelighet og det anbefales i stedet å ta en penselprøve under et aktivt utbrudd. Det er ofte også behov for mye informasjon hvis du opplever ditt første genital herpesutbrudd. Så det kan være lurt å oppsøke lege eller helsestasjon for en klinisk vurdering og en pålitelig test. Dette vil også utelukke andre sykdommer.


Smittesporing genital herpes

I henhold til norsk lov er du ikke forpliktet til å informere tidligere eller fremtidige partnere (smitteoppsporing) om at du har herpes. Mange vil mene at det er et moralsk ansvar å informere fremtidige partnere om smitten, men herpes er samtidig veldig vanlig, og risikoen for smitte er lav utenom utbrudd. De fleste vil også synes det er ubehagelig å skulle fortelle en ny partner at de har herpes.

Fast par må selv bestemme om de vil bruke kondom hele tiden eller bare under utbrudd. Ofte vil partneren allerede være smittet, og kondom vil kun beskytte hvis det dekker herpessårene.


Kilder:

Oslo Universitetsykehus

Sexogsamfunn.no

Underlivet.blogg.no

Lommelegen.no

Alt om Valtrex

I den medisinske verden er det mange legemidler som hjelper oss i kampen mot ulike sykdommer og lidelser. Ett av disse legemidlene er Valtrex, som mange kanskje har hørt om, men ikke alle vet nøyaktig hva det er og hvordan det brukes i praksis. Dette innlegget vil besvare spørsmålene: Hva er Valtrex? Hvordan brukes Valtrex? Er Valtrex reseptbelagt? Og kan man få Valtrex på blå resept?


Hva er Valtrex?

Valtrex er et antiviralt legemiddel som inneholder virkestoffet valaciklovir. Dette virkestoffet er en såkalt prodrug, noe som betyr at det omdannes i kroppen til den aktive formen av legemidlet. I tilfelle av Valtrex omdannes valaciklovir til aciklovir. Aciklovir virker ved å hemme virusets evne til å formere seg. Det er spesielt effektivt mot herpesvirus, og derfor brukes Valtrex hovedsakelig for å behandle infeksjoner som skyldes dette viruset, slik som munnsår (herpes labialis), kjønnsherpes (genital herpes) og helvetesild (herpes zoster).

 

Hvordan brukes Valtrex?

Det er viktig å følge legens anbefalinger nøye. Det kan også være viktig å starte behandlingen så raskt som mulig etter at symptomer oppstår for best mulig effekt.

Doseringen og bruken av Valtrex vil avhenge av hva det brukes til. For eksempel:


Munnsår: Voksne kan vanligvis ta en dose på 2 gram, to ganger om dagen med 12 timers mellomrom, i én dag.

Kjønnsherpes: For et første utbrudd kan voksne bli foreskrevet en dose på 500 mg to ganger om dagen i opptil ti dager. For tilbakevendende utbrudd kan dosen være 500 mg to ganger om dagen i opptil tre dager.

Helvetesild: Voksne kan bli foreskrevet en dose på 1 gram tre ganger om dagen i syv dager.


Det er viktig å starte behandlingen så raskt som mulig etter at de første symptomene vises. Det er også viktig å drikke rikelig med vann under behandlingen for å hindre bivirkninger knyttet til nyrene.


-        Ved behandling av et første utbrudd av genital herpes kan dosen være høyere, og man kan behøve å ta medisinen over en lengre periode.

-        Ved tilbakevendende utbrudd eller for å forhindre fremtidige utbrudd kan doseringen være lavere.


Er Valtrex reseptbelagt?

Ja, Valtrex er et reseptbelagt legemiddel i Norge. Dette betyr at man trenger en gyldig resept fra en lege for å få kjøpt det på apotek. Reseptbelagte legemidler er underlagt strengere reguleringer for å sikre at de brukes riktig og trygt. Hvis man tror man trenger Valtrex, er det viktig å konsultere en lege for en korrekt diagnose og veiledning i bruk.


Kan man få Valtrex på blå resept?

Blå resept, kjent som bidragsordningen, er en ordning der staten dekker hele eller deler av kostnadene for bestemte legemidler. Valtrex kan fås på blå resept, men man må fylle visse kriterier, blant annet at den brukes for å behandle en alvorlig og langvarig sykdom.

Det er viktig å konsultere med legen din og eventuelt se på Helsedirektoratets nettsider eller lignende ressurser for den mest oppdaterte informasjonen.

 

Kilder:

Felleskatalogen 

Statens legemiddelverk

Helsenorge

Herpes i underlivet – vaginal herpes

Genital herpes er en seksuelt overførbar infeksjon som kan påvirke både menn og kvinner. Men kvinner kan oppleve noen unike symptomer og utfordringer.


Bilde av herpes genital kvinner

Herpes genital kvinner, foto iStock


Hva er genital herpes?

Genital herpes er forårsaket av herpes simplex-virus (HSV). Viruset finnes i to varianter. Herpes type 1 (HSV-1) som er vanlig rundt munnen, og herpes type 2 (HSV-2) som er vanlig rundt kjønnsområdet. Man kan bli smittet med begge typer både på munnen og i underlivet.

Ulike faktorer som er med på å utløse utbrudd kan være infeksjoner, psykiske belastninger, menstruasjon og mekanisk irritasjon etter samleie

Forekomsten er høyere hos kvinner enn hos menn fordi kvinnens genitalia er mer mottakelige for smitte. Kvinnens kjønnsorganer har et fuktig miljø, noe som kan gjøre det lettere for viruset å vokse og spre seg. Dessuten kan små sår forårsaket av herpes være vanskeligere å se hos kvinner enn hos menn, da de kan være inne i skjeden eller på livmorhalsen.

 

Typiske plager for kvinner

De fleste som smittes av herpes genital får få eller ingen symptomer. Om man får symptomer kommer disse fra tre dager til tre uker etter smitte, vanligvis innen en uke. Symptomer hos kvinner kan være:


·        Små blemmer eller sår på eller rundt kjønnsorganene eller endetarmen. Disse kan være smertefulle og kløende.

·        Smertefulle sår eller blemmer på lårene eller baken.

·        Hos kvinner kan utfloden fra skjeden øke.

·        Smerte under vannlating. Dette kan føles som en brennende følelse.

·        Hovne lymfeknuter i lysken.

·        Noen kan også oppleve influensalignende symptomer som feber, tretthet, hodepine og muskelsmerter, spesielt under det første utbruddet av herpes.


Graviditet og fødsel med herpes genital

Kvinner med vaginal herpes får oftere utbrudd i graviditeten enn ellers. Det er ikke farlig for barnet hvis man opplever tilbakefallsutbrudd under svangerskap, men det er en sjanse for overføring av smitte til barnet under fødsel. Om du venter barn er det viktig å fortelle legen eller jordmoren din at du har herpes. Da kan man planlegge forebyggende medisinering mot slutten av graviditeten. Det også anbefalt å avtale en legetime, hvis partneren din har herpes selv om du ikke har det, siden førstegangsinfeksjon hos moren i den siste delen av svangerskapet utgjør den største risikoen for overføring til barnet.

 

Selv om det ikke finnes noen kur for genital herpes, kan symptomene behandles. Antivirale medisiner kan redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av utbrudd. Hvis du tror du har genital herpes, er det lurt å oppsøke lege for diagnose og behandlingsråd.


Kildehenvisning:

Helsenorge.no

Emetodebok.no

Oslo-universitetssykehus.no

Relis.no


Genital herpes - symptomer hos menn

Genital herpes, selv om det er en helt vanlig seksuelt overførbar sykdom, er fortsatt et tema som mange finner vanskelig å snakke om. Sykdommen, forårsaket av herpes simplex-viruset (HSV), kan påvirke både menn og kvinner. Men i dag skal vi konsentrere oss om hvordan dette viruset påvirker menn.


 herpes underliv menn

Herpes i underlivet hos menn, foto fra iStock.


Hva er genital herpes?

Genital herpes er en seksuelt overførbar infeksjon som gir blemmer og sår i genitalområdet. Disse blemmene kan være smertefulle og kan forårsake kløe. Det er to typer herpes simplex-virus - HSV-1 og HSV-2. Mens HSV-1 ofte er forbundet med munnsår, kan begge typer forårsake genital herpes.

 

Herpes symptomer menn

Symptomer kan oppstå innen få dager eller etter flere uker, eller til og med måneder. Her er noen av de typiske plagene menn kan oppleve:


                 Blemmer på eller rundt genitalområdet: Dette er det mest kjente symptomet på genital herpes. Hos menn kan disse blemmene dukke opp på penis, pungen, rundt endetarmsåpningen, på lårene, eller til og med inni urinrøret.

                 Menn kan oppleve litt utflod fra urinrøret og det kan bli vondt å tisse.

                 Smerte eller kløe: Før blemmene dukker opp, kan menn oppleve en prikkende, brennende eller kløende følelse i det berørte området.

                 Smertefull Vannlating: Menn kan oppleve smerte eller en brennende følelse når de tisser, spesielt hvis det er herpes-sår inne i urinrøret.

                 Hovne lymfeknuter: Lymfeknutene i lysken kan bli hovne og ømme, noe som er kroppens måte å kjempe mot infeksjonen.

                 Feber og ubehag: Spesielt ved det første utbruddet kan menn oppleve generelle symptomer som feber, tretthet og muskelsmerter.

                 Reaksjon på hud: Noen menn kan oppleve rødhet, sprekker eller til og med skorper der blemmene bryter ut.

Disse symptomene er typiske for det første herpesutbruddet, det kan være at senere utbrudd har færre og mindre alvorlige symptomer. Faktisk kan noen menn ha viruset uten å oppleve noen symptomer i det hele tatt.


Gjentatte utbrudd

Genital herpes er en livslang tilstand. Når du først har viruset, kan det ligge sovende i nervecellene i kroppen din. Fra tid til annen kan viruset bli aktivt igjen, noe som fører til et nytt utbrudd. Disse gjentatte utbruddene er vanligvis mindre alvorlige enn det første, men de kan fortsatt være ubehagelige.

 

Hvordan forhindre spredning

Hvis du har genital herpes, er det viktig å prøve å forhindre at du sprer det til partneren din. Noen forebyggende tiltak inkluderer:

·        -  Bruk av kondom, det kan det redusere risikoen for overføring.

·        -  Unngå seksuell aktivitet under utbrudd.

·        -  Informere partner(e) om din tilstand.

·        -  Vurder antivirale medisiner som kan redusere utbrudd og risikoen for overføring.

 

Å leve med genital herpes kan by på utfordringer, men med riktig kunnskap og støtte kan menn håndtere tilstanden effektivt. Det er viktig å huske at du ikke er alene. Mange lever med denne tilstanden, og det er mange ressurser tilgjengelige for å hjelpe deg gjennom det. Hvis du mistenker at du har genital herpes, bør du konsultere en lege for diagnose og veiledning.


Kilder:

Helsenorge

Verdens helseorganisasjon (WHO)

Fhi


Herpes simplex virus type 2 (HSV-2), også kjent som genital herpes, er en seksuelt overførbar infeksjon som er utbredt globalt. Til tross for at sykdommen er vanlig, er det dessverre fortsatt et stort tabu å snakke om den. Her vil vi se på hvor utbredt HSV-2 faktisk er, og hvordan vi kan bryte dette tabuet ved å spre informasjon og snakke offentlig om herpes.

 

Spre riktig informasjon

En av de mest effektive måtene å bryte tabu rundt HSV type 2 på, er å spre riktig og oppdatert informasjon om tilstanden. Det er viktig å informere folk om at herpes er en vanlig tilstand som mange lever med. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har omtrent 491 millioner mennesker mellom 15-49 år HSV-2 globalt.

Ved å dele fakta og informasjon om HSV-2, kan vi bidra til å redusere stigmaet og skamfølelsen som ofte er assosiert herpes genital. Informasjon om hvordan viruset overføres, hvordan man kan beskytte seg, og hvordan man kan leve med herpes, er viktig for å øke forståelsen og aksepten i samfunnet.

 

Snakke offentlig om herpes

Å snakke åpent om HSV-2 er med på å bryte tabuet. Offentlige diskusjoner, enten det er på sosiale medier, i blogginnlegg, podcaster, eller i media, kan hjelpe med å normalisere samtalen rundt herpes. Det er viktig at disse diskusjonene er basert på fakta og vitenskapelig informasjon for å motvirke misinformasjon og fordommer.

 

bryte tabu og spre informasjon om herpes genital

Vi må bryte ned tabu om HSV2 ved å snakke om det, bilde fra iStock.


Her er et utdrag fra BBC`s  «Womans hour» hvor temaet diskuteres:

«Vi må snakke annerledes om genital herpes,» sier Dr. Liz Foley. «Det er et munnsår, bare på et annet sted…det er alt det er. De av oss som jobber på seksuelle helseklinikker bruker mye tid på å snakke med folk for å prøve å normalisere dette. Selv om genital herpes er 'uhelbredelig', i motsetning til bakterielle kjønnssykdommer, kan den som regel lett behandles, og det er en veldig vanlig infeksjon.»

«Dette er ikke noe som skader helsen din,» sier Marian Nicholson. «Kroppen din kurerer seg selv. Hvert utbrudd forsvinner med eller uten behandling. Men, akkurat som trøske eller vannkopper eller kyssesyke, kan det dukke opp fra tid til annen. Ingen synes at du er skitten fordi du bærer disse 'bakteriene'. Ingen bekymrer seg for dette viruset når det oppstår i ansiktet som et munnsår, men vi blir ledet til å bekymre oss av internett-historier når det er på kjønnsorganene. Hvis noen forteller deg, eller du leser noe som er skremmende eller bekymringsfullt, er det sannsynligvis feil!»


Les hele artikkelen fra BBC: Herpes: How to break the stigma of having a sexually transmitted infection


Vi vil også sende en kjempe kudos til influenseren Helle Nordby som snakker åpent om sin HSV2-diagnose til God Kveld Norge, TV2. Personer som Helle, som er villige til å dele sine egne erfaringer med HSV-2, er med på å bryte ned stigmaet og oppmuntre oss til å snakke åpent om våre egne opplevelser. Dette hjelper oss til å forstå at vi ikke er alene. Tusen takk Helle!


Kilder:

WHO - World Health Organization

Sider: 1 2 Neste