Loading...
lovebug.no
Våg å bli forelsket igjen,
du er ikke alene!
Dating med herpes genital

Hvordan bryte tabu rundt HSV type 2 from Lovebug's blog

Herpes simplex virus type 2 (HSV-2), også kjent som genital herpes, er en seksuelt overførbar infeksjon som er utbredt globalt. Til tross for at sykdommen er vanlig, er det dessverre fortsatt et stort tabu å snakke om den. Her vil vi se på hvor utbredt HSV-2 faktisk er, og hvordan vi kan bryte dette tabuet ved å spre informasjon og snakke offentlig om herpes.

 

Spre riktig informasjon

En av de mest effektive måtene å bryte tabu rundt HSV type 2 på, er å spre riktig og oppdatert informasjon om tilstanden. Det er viktig å informere folk om at herpes er en vanlig tilstand som mange lever med. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har omtrent 491 millioner mennesker mellom 15-49 år HSV-2 globalt.

Ved å dele fakta og informasjon om HSV-2, kan vi bidra til å redusere stigmaet og skamfølelsen som ofte er assosiert herpes genital. Informasjon om hvordan viruset overføres, hvordan man kan beskytte seg, og hvordan man kan leve med herpes, er viktig for å øke forståelsen og aksepten i samfunnet.

 

Snakke offentlig om herpes

Å snakke åpent om HSV-2 er med på å bryte tabuet. Offentlige diskusjoner, enten det er på sosiale medier, i blogginnlegg, podcaster, eller i media, kan hjelpe med å normalisere samtalen rundt herpes. Det er viktig at disse diskusjonene er basert på fakta og vitenskapelig informasjon for å motvirke misinformasjon og fordommer.

 

bryte tabu og spre informasjon om herpes genital

Vi må bryte ned tabu om HSV2 ved å snakke om det, bilde fra iStock.


Her er et utdrag fra BBC`s  «Womans hour» hvor temaet diskuteres:

«Vi må snakke annerledes om genital herpes,» sier Dr. Liz Foley. «Det er et munnsår, bare på et annet sted…det er alt det er. De av oss som jobber på seksuelle helseklinikker bruker mye tid på å snakke med folk for å prøve å normalisere dette. Selv om genital herpes er 'uhelbredelig', i motsetning til bakterielle kjønnssykdommer, kan den som regel lett behandles, og det er en veldig vanlig infeksjon.»

«Dette er ikke noe som skader helsen din,» sier Marian Nicholson. «Kroppen din kurerer seg selv. Hvert utbrudd forsvinner med eller uten behandling. Men, akkurat som trøske eller vannkopper eller kyssesyke, kan det dukke opp fra tid til annen. Ingen synes at du er skitten fordi du bærer disse 'bakteriene'. Ingen bekymrer seg for dette viruset når det oppstår i ansiktet som et munnsår, men vi blir ledet til å bekymre oss av internett-historier når det er på kjønnsorganene. Hvis noen forteller deg, eller du leser noe som er skremmende eller bekymringsfullt, er det sannsynligvis feil!»


Les hele artikkelen fra BBC: Herpes: How to break the stigma of having a sexually transmitted infection


Vi vil også sende en kjempe kudos til influenseren Helle Nordby som snakker åpent om sin HSV2-diagnose til God Kveld Norge, TV2. Personer som Helle, som er villige til å dele sine egne erfaringer med HSV-2, er med på å bryte ned stigmaet og oppmuntre oss til å snakke åpent om våre egne opplevelser. Dette hjelper oss til å forstå at vi ikke er alene. Tusen takk Helle!


Kilder:

WHO - World Health Organization


Previous post     
     Next post
     Blog home

Post

By Lovebug
Added Sep 25 '23, 22:28

Tags

Arkiv