Loading...
lovebug.no
Våg å bli forelsket igjen,
du er ikke alene!
Dating med herpes genital

Fakta om herpes type 2 - Les om smitte, symptomer og behandling.

De psykiske utfordringene ved Herpes type 2 kan ofte være større enn de fysiske. Dette kan delvis skyldes at viruset ikke kan kureres. Men etter hvert som man blir mer opplyst om tilstanden, vil de fleste, selv de som opplever hyppige tilbakefall, kunne leve et fullstendig normalt liv på alle måter. Det er naturlig å ha spørsmål og bekymringer rundt genital herpes. Her er svar på noen av de vanligste spørsmålene:

(Kilde: Olafiaklinikken, Oslo Universitetssykehus)

HVORDAN FÅR MAN GENITAL HERPES (kjønnsherpes)?

Herpes type 2 overføres ved kontakt med væske fra blemmer og sår. Viruset kommer inn i kroppen gjennom slimhinner eller små sprekker i huden, og de fleste blir smittet ved samleie. Smitte kan også skje når det ikke er herpes symptomer, og det er vanlig at smitten overføres fra personer som har få eller ingen symptomer og som ikke er klar over at de har herpes. Det er mulig å bli smittet flere år før det første utbruddet av herpes oppstår.

HVORDAN VISER HERPES TYPE 2 SEG FØRSTE GANG?

Herpes symptomer kan vise seg fra 3 dager til 3 uker etter smitte. Man får ofte små herpes sår som er væskefylte blemmer, og når disse blemmene brister dannes vonde sår. Hos kvinner kan herpes sår/blemmer oppstå på kjønnsleppene, i skjedeåpningen og til og med på livmortappen, noen kan også oppleve økt utflod fra skjeden. Hos menn forekommer herpes sår/blemmer vanligvis på forhuden og penishodet, men de kan også oppstå på penisskaftet og pungen. Menn kan også oppleve utflod fra urinrøret. Hos begge kjønn kan herpes oppstå rundt endetarmsåpningen og tilstøtende områder. Mer sjeldent kan herpes type 2 forårsake utbrudd andre steder på kroppen, som lår, mage, bryst og fingre. Generelt kan man oppleve nedsatt allmenntilstand, med feber og hovne lymfeknuter. For noen kan det være smertefullt å gå på do. De fleste derimot, opplever en asymptomatisk infeksjon, det vil si at de ikke merker at de er smittet i det hele tatt.

TILBAKEFALL AV UTBRUDD?

Tilbakefallene av herpes 2 er generelt mindre plagsomme enn den første infeksjonen. Herpes sårene er ofte mer gruppevis og tydelig avgrenset sammenlignet med førstegangsinfeksjonen. Vanligvis oppstår blemmer og herpes sår på samme sted ved tilbakefall. Herpes type 1 i underlivet gir sjelden tilbakefall.

HVORFOR FÅR NOEN GJENTATTE HERPESUTBRUDD?

Viruset går inn i en hvilefase i nervecellene nær ryggraden. Periodisk kan viruset bli vekket og et nytt utbrudd oppstå. Hva dette skyldes kan variere fra person til person. Det kan være forårsaket av tilfeldig svekket immunforsvar, for eksempel under andre infeksjoner som forkjølelse eller influensa. Menstruasjon, fysisk eller emosjonelt stress, samt soleksponering, kan også aktivere nye utbrudd.

HVOR OFTE FÅR MAN TILBAKEFALL?

Det er umulig å forutsi hvor ofte utbruddene vil forekomme. Vanligvis er antallet tilbakefall høyest det første året etter den første infeksjonen, men de fleste opplever en reduksjon i hyppigheten av utbruddene etter hvert som årene går.

KAN MAN VÆRE SMITTET AV HERPES TYPE 2 UTEN Å VITE DET?

Det er faktisk slik at de fleste som er smittet er uvitende om at de har viruset i kroppen. Mange opplever ikke herpes sår og får generelt ingen symptomer i det hele tatt, mens andre kan ha utbrudd som de feiltolker som andre tilstander, for eksempel blærekatarr eller soppinfeksjon. Dette betyr også at man kan overføre smitten til andre uten å være klar over det.

HVOR VANLIG ER HERPES TYPE 2?

Det er estimert at mellom 20-30% av den voksne befolkningen har genital herpes, og det er flere kvinner enn menn som smittes. Flertallet av disse er uvitende om at de har sykdommen. De opplever ingen utbrudd og har derfor en asymptomatisk (subklinisk) infeksjon.

HVOR LANG TID TAR DET FRA SMITTE TIL SYNLIG HERPESINFEKSJON?

Etter en førstegangssmitte med herpes kan det ta mellom 3 dager og 3 uker før herpes symptomer oppstår. Det er imidlertid viktig å merke seg at de fleste som blir smittet ikke opplever noen symptomer i det hele tatt. Noen mennesker kan også utvikle symptomer flere år etter smitte.

HVORDAN VET JEG AT JEG HAR HERPES TYPE 2?

Når man mistenker at man har et herpesutbrudd, er det viktig å oppsøke lege så snart som mulig for å få en riktig diagnose. Legen kan utføre en undersøkelse og ta en prøve fra herpes sår eller blemmer for å bekrefte tilstedeværelsen av herpesviruset. Prøven blir deretter sendt til laboratoriet for virusdyrkning eller annen relevant diagnostisk testing. Denne prosessen bidrar til å bekrefte diagnosen og avgjøre hvilken type herpesinfeksjon det dreier seg om. Ved å oppsøke lege og få en korrekt diagnose kan man få riktig herpes behandling og veiledning for å håndtere herpesinfeksjonen på best mulig måte.

HVA BETYR PRODROMALSYMPTOM?

Før et herpesutbrudd kan det forekomme prodromalsymptomer. Disse symptomene kan inkludere stikkende følelse, svie, kløe eller smerte, og oppstår 1-2 dager før selve utbruddet. Prodromalsymptomene oppstår vanligvis på samme sted som utbruddet kommer. Årsaken til disse symptomene er at herpesviruset aktiveres i nervecellene og begynner å spre seg langs nervene mot huden eller slimhinnen. Disse symptomene kan være et tegn på at herpesviruset er i aktiv fase, selv om et fullstendig utbrudd ikke oppstår. Det er viktig å være oppmerksom på slike prodromalsymptomer for å kunne identifisere et mulig kommende herpesutbrudd.

HVORDAN BEHANDLES HERPES TYPE 2?

Per i dag finnes det ingen medisin som kan fjerne herpesviruset helt fra kroppen. Men det finnes herpes medisin som kan bidra til å redusere alvorlighetsgraden av utbruddene og forebygge tilbakefall. Disse medisinene hemmer eller stopper replikasjon av herpesviruset. Vanligvis får man herpes medisin i form av tabletter. Ved førstegangsutbrudd er det viktig å starte herpes behandling så tidlig som mulig. Ideelt sett bør behandlingen påbegynnes en uke etter første herpes symptomer oppstår, men den kan også være effektive så lenge nye blemmer forekommer. For tilbakevendende utbrudd er det viktig å starte tidlig, etter få dager har behandlingen ingen effekt. Mange har så milde herpes symptomer at herpes behandling ikke er nødvendig. Noen få pasienter opplever alvorlige utbrudd som forekommer ofte. De kan få antiviral behandling over tid. Herpes behandling kan variere avhengig av individuelle faktorer og råd fra helsepersonell. Det anbefales å oppsøke lege for riktig diagnose og behandlingsplan.

ER DET MULIG AT HERPES BEHANDLINGEN HAR BIVIRKNINGER?

Herpes behandling har generelt sett lav risiko for bivirkninger. Det er ikke rapportert at antiviral behandling gjør herpesviruset motstandsdyktig mot behandlingen hos ellers friske personer. Når det gjelder graviditet, er det begrenset dokumentasjon og erfaring knyttet til bruk av antiviral behandling. Derfor frarådes herpes behandling generelt sett i første del av svangerskapet. Imidlertid kan det være tilfeller der behandling kan bli vurdert i samråd med lege i siste del av svangerskapet.

FINNES DET LOKAL HERPES BEHANDLING?

Dokumentasjonen på effekten av lokalbehandling av herpesviruset er begrenset, og det finnes foreløpig ingen effektiv lokalbehandling registrert i Norge. Det finnes heller ingen dokumentasjon på at øyesalver som brukes til å behandle øyeinfeksjoner forårsaket av herpesviruset, har noen effekt mot kjønnsherpes eller leppeherpes. Når det gjelder behandling av herpesutbrudd er antiviral herpes medisin i tablettform den vanligste og mest effektive behandlingsmetoden.

KAN HERPES HA INNVIRKNING PÅ FRUKTBARHET?

Herpesvirus påvirker ikke direkte en persons evne til å bli gravid eller få barn. Herpes er en seksuelt overførbar infeksjon som primært påvirker hud og slimhinner, spesielt i kjønnsområdet. Det kan imidlertid være visse forhold knyttet til herpesinfeksjonen som kan ha indirekte innvirkning på fertiliteten. For eksempel, under graviditet, kan en aktiv herpesinfeksjon hos kvinnen øke risikoen for komplikasjoner som tidlig fødsel eller overføring av herpes til barnet under fødselen. I slike tilfeller kan det være nødvendig med spesiell oppfølging og eventuell herpes behandling for å redusere risikoen. Det er derfor viktig for kvinner med herpes å diskutere dette med legen sin når de planlegger graviditet eller er gravid.

ER DET MULIG Å DONERE BLOD SELV OM MAN HAR HERPES TYPE 2?

Givere som har herpes 2 kan gi blod i perioder uten utbrudd. Ved utbrudd skal man avvente blodgivning minst en uke etter at utslettet er borte.

HVORDAN PÅVIRKER HERPESINFEKSJONEN GRAVIDITET?

Utbrudd av herpes hos moren under graviditeten utgjør vanligvis ingen fare for barnet, da viruset sjelden overføres til fosteret. Imidlertid kan smitte skje under selve fødselen. Derfor kan det være aktuelt for visse kvinner å ta forebyggende herpes medisin i slutten av svangerskapet for å redusere risikoen. Hvis det oppstår herpes symptomer rett før termin, kan det vurderes å utføre keisersnitt for å unngå smitteoverføring til barnet.

HVA HENDER DERSOM MIN PARTNER HAR GENITAL HERPES OG JEG BLIR GRAVID?

Hvis partneren din har herpes type 2, og du selv ikke har hatt herpes symptomer, anbefales det å bruke kondom i de siste tre månedene av svangerskapet som en forholdsregel. Avholdenhet kan også være en mulighet for å unngå en førstegangsinfeksjon nær fødselen. Det anbefales også å unngå munnsex hvis partneren har munnsår. Dette kan bidra til å redusere risikoen for smitteoverføring til det nyfødte barnet og opprettholde en trygg graviditet.

HVORDAN UNNGÅR JEG Å FÅ HERPES 2?

For å redusere risikoen for overføring av herpes type 2, er det anbefalt å bruke kondom under seksuell aktivitet med tilfeldige partnere. I tillegg er det viktig å være forsiktig med munnsex hvis partneren har et aktivt utbrudd av leppeherpes. Ved å ta disse forholdsreglene kan man bidra til å minimere sjansen for overføring av viruset.

SKAL VI BRUKE KONDOM NÅR JEG VET AT JEG HAR HERPES 2?

Om du og din partner gjentatte ganger har hatt ubeskyttet sex, er det sannsynlig at dere allerede har smittet hverandre. Hvis du ikke har en fast partner, er det viktig at både du og din partner alltid bruker kondom for å beskytte dere mot seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert herpes.

HVORDAN KAN HERPES TYPE 2 PÅVIRKE MITT SEKSUELLE LIV?

Genital herpes er en utbredt infeksjon, og nesten en tredjedel av den norske befolkningen er smittet. Mange opplever milde eller ingen herpes symptomer i forbindelse med infeksjonen. Men sykdommen kan noen ganger utløse følelser av skyld eller skam, og i slike tilfeller kan det være til hjelp å prate med noen som har kunnskap om herpes, enten det er en lege eller sykepleier. Det kan også være godt å betro seg til en nær venn. Å dele tanker og bekymringer med noen som forstår kan bidra til å lindre eventuelle negative følelser knyttet til sykdommen.

ER DET NØDVENDIG Å INFORMERE MIN PARTNER OM HERPESINFEKSJONEN?

I et sunt forhold er åpenhet og tillit viktige grunnlag. Likevel kan det være utfordrende å dele dette med partneren sin, spesielt i begynnelsen av et forhold, i frykt av avvisning og negative reaksjoner. Hvis du velger å ikke informere partneren din, er det viktig å bruke kondom, også for din egen skyld. I et mer etablert forhold bør du informere partneren din før dere slutter å bruke kondom. Dette kan være en utfordrende samtale å ta. Hvis du tidligere har hatt hyppige herpesutbrudd, kan det være aktuelt å diskutere forebyggende herpes medisin med legen din for å begrense eller forhindre fremtidige utbrudd. Bruk av forebyggende medisin reduserer også risikoen for asymptomatisk virusutskillelse. Ta gjerne opp dette temaet med legen din for å få råd og veiledning.

ER HSV 2 SMITTSOMT RESTEN AV LIVET?

Man har ikke sikkert svar på om herpes 2 er smittsomt resten av livet, men forskning indikerer at risikoen sannsynligvis avtar over tid.

ER DET MULIG AT HSV 2 KAN FORVEKSLES MED ANDRE SYKDOMMER?

Kvinner som opplever svie, kløe og ubehag i underlivet kan oppleve disse symptomene på grunn av andre forhold, som for eksempel en soppinfeksjon eller skjedekatarr. Utbrudd av eksem på kjønnsleppene eller penishodet kan også feiltolkes som herpes. Det er også mulig at sår kan være forårsaket av sjeldnere sykdommer som syfilis eller ulcus molle. For å bekrefte en eventuell mistanke er det derfor viktig å søke legehjelp.

HVA SLAGS LEGE SKAL JEG OPPSØKE?

Om du ønsker å få avklart om du har HSV2, kan du oppsøke fastlegen din. For spesialisert herpes behandling og rådgivning knyttet til herpes type 2, kan du kontakte leger på klinikker som spesialiserer seg på seksuelt overførbare infeksjoner, samt spesialister innen hud/venerologi og gynekologi. Resept på tabletter mot herpes kan skrives ut av alle leger, men de kan ikke forskrives på blå resept. Ved å få en vanlig hvit resept fra legen, kan du kjøpe herpes medisin på apoteket. Hvis kostnadene for medisinen overstiger et visst beløp per år, kan du søke om refusjon. Det er imidlertid kun spesialister innen hud/venerologi og gynekologi som kan skrive ut langvarig forebyggende tablettbehandling med refusjon fra trygdekassen.

HVORDAN SKAL MAN BEHANDLE HERPES SÅR?

Vanlig hygiene med vask med vann. I tillegg finnes det tilgjengelige smertelindrende kremer som kan kjøpes for å redusere herpes symptomer.

KAN JEG SMITTE NÆR OMGANGSKRETS - MINE BARN?

Du trenger ikke bekymre deg for å smitte andre gjennom sosial omgang så lenge du følger vanlige hygienetiltak.

ER HERPES TYPE 2 EN NY SYKDOM?

Herpes i underlivet har vært kjent siden romertiden, men det er først i nyere tid at vi har fått en bedre forståelse av hvor utbredt HSV 2 faktisk er.

ER DET MULIG Å SMITTE ANDRE DELER AV KROPPEN?

Under det første utbruddet av HSV 2 er det størst risiko for å spre viruset til andre deler av kroppen. Immunforsvaret har ennå ikke oppbygget nok beskyttelse mot infeksjonen, og det er mulig å smitte seg selv ved å berøre andre områder som fingre, og lår eller andre områder. God hygiene viktig. Senere utbrudd har en lavere risiko for å smitte andre deler av kroppen. Immunforsvaret forhindrer viruset fra å trenge inn i andre områder, og det krever betydelig større mengder virus for at smitten skal kunne skje. Nyfødte babyer har svakt immunforsvar mot herpes, derfor er god håndhygiene viktig når man har utbrudd og pleier en nyfødt baby.