Loading...
lovebug.no
Våg å bli forelsket igjen,
du er ikke alene!
Dating med herpes genital

Valtrex from Lovebug's blog

Alt om Valtrex

I den medisinske verden er det mange legemidler som hjelper oss i kampen mot ulike sykdommer og lidelser. Ett av disse legemidlene er Valtrex, som mange kanskje har hørt om, men ikke alle vet nøyaktig hva det er og hvordan det brukes i praksis. Dette innlegget vil besvare spørsmålene: Hva er Valtrex? Hvordan brukes Valtrex? Er Valtrex reseptbelagt? Og kan man få Valtrex på blå resept?


Hva er Valtrex?

Valtrex er et antiviralt legemiddel som inneholder virkestoffet valaciklovir. Dette virkestoffet er en såkalt prodrug, noe som betyr at det omdannes i kroppen til den aktive formen av legemidlet. I tilfelle av Valtrex omdannes valaciklovir til aciklovir. Aciklovir virker ved å hemme virusets evne til å formere seg. Det er spesielt effektivt mot herpesvirus, og derfor brukes Valtrex hovedsakelig for å behandle infeksjoner som skyldes dette viruset, slik som munnsår (herpes labialis), kjønnsherpes (genital herpes) og helvetesild (herpes zoster).

 

Hvordan brukes Valtrex?

Det er viktig å følge legens anbefalinger nøye. Det kan også være viktig å starte behandlingen så raskt som mulig etter at symptomer oppstår for best mulig effekt.

Doseringen og bruken av Valtrex vil avhenge av hva det brukes til. For eksempel:


Munnsår: Voksne kan vanligvis ta en dose på 2 gram, to ganger om dagen med 12 timers mellomrom, i én dag.

Kjønnsherpes: For et første utbrudd kan voksne bli foreskrevet en dose på 500 mg to ganger om dagen i opptil ti dager. For tilbakevendende utbrudd kan dosen være 500 mg to ganger om dagen i opptil tre dager.

Helvetesild: Voksne kan bli foreskrevet en dose på 1 gram tre ganger om dagen i syv dager.


Det er viktig å starte behandlingen så raskt som mulig etter at de første symptomene vises. Det er også viktig å drikke rikelig med vann under behandlingen for å hindre bivirkninger knyttet til nyrene.


-        Ved behandling av et første utbrudd av genital herpes kan dosen være høyere, og man kan behøve å ta medisinen over en lengre periode.

-        Ved tilbakevendende utbrudd eller for å forhindre fremtidige utbrudd kan doseringen være lavere.


Er Valtrex reseptbelagt?

Ja, Valtrex er et reseptbelagt legemiddel i Norge. Dette betyr at man trenger en gyldig resept fra en lege for å få kjøpt det på apotek. Reseptbelagte legemidler er underlagt strengere reguleringer for å sikre at de brukes riktig og trygt. Hvis man tror man trenger Valtrex, er det viktig å konsultere en lege for en korrekt diagnose og veiledning i bruk.


Kan man få Valtrex på blå resept?

Blå resept, kjent som bidragsordningen, er en ordning der staten dekker hele eller deler av kostnadene for bestemte legemidler. Valtrex kan fås på blå resept, men man må fylle visse kriterier, blant annet at den brukes for å behandle en alvorlig og langvarig sykdom.

Det er viktig å konsultere med legen din og eventuelt se på Helsedirektoratets nettsider eller lignende ressurser for den mest oppdaterte informasjonen.

 

Kilder:

Felleskatalogen 

Statens legemiddelverk

Helsenorge


Previous post     
     Next post
     Blog home

Post

By Lovebug
Added Okt 19 '23, 10:41

Tags

Arkiv