Loading...
lovebug.no
Våg å bli forelsket igjen,
du er ikke alene!
Dating med herpes genital

Herpes test from Lovebug's blog

Hvordan teste seg for herpes?

Infeksjon med genital herpes fører vanligvis til smertefulle blemmer og sår på slimhinner og hud. Du kan ta en test hos legen eller på helsestasjonen for å få en bekreftet diagnose. Det er ikke vanlig å sjekke for herpes med mindre du har hatt utbrudd. Hvis du ikke har hatt noen symptomer, trenger du ikke bekymre deg for herpes.


hvordan teste seg for herpes i underlivet

Man tester for herpes ved å ta en penselprøve fra underlivet. Foto fra iStock.


Når bør du gå til lege?

Alle som opplever smertefulle sår i underlivet eller rundt endetarmsåpningen bør bestille en legetime for å få det undersøkt. Det er viktig å få en konsultasjon så raskt som mulig, helst samme dag. Hvis du er gravid og opplever smertefulle blemmer og sår i genitalområdet, bør du også ta en test. Det samme gjelder hvis du gjennomgår kreftbehandling, har svekket immunforsvar eller får et utslett som sprer seg raskt i ansiktet eller rundt øynene.


Herpes i underlivet test:

Hvis du tror du kan ha genital herpes eller har hatt symptomer som blemmer eller sår i genitalområdet, kan du få en test for å finne ut om du har herpes. Det finnes flere metoder for å teste om man har herpes.


Penselprøve: Legen din kan se på sårene dine og ofte raskt avgjøre om det er herpes. Hvis det er tvil, tas det en prøve. Under en penselprøve tar legen en vattpinne og samler forsiktig en prøve fra såret eller blemmene i genitalområdet. Svaret vil komme etter noen dager. Det er best å ta prøver når blemmene er ferske.


Blodprøve: Noen laboratorier tilbyr blodprøver som kan påvise antistoffer mot HSV 1 og HSV 2. Dette kan avsløre smitte selv hos en asymptomatisk partner. Blodprøver tas ikke rutinemessig, bare i spesielle tilfeller, for eksempel når en gravid kvinne har en partner med genital herpes, og smittestatusen hennes må avklares for å unngå smitte til barnet ved fødselen. Hvis blodprøver viser at hun ikke har antistoffer mot herpes, anbefales bruk av kondom i kombinasjon med suppresjonsbehandling for partneren, eller å avstå fra sex frem til fødselen.

Selv om en blodprøve kan gi verdifull informasjon, er den ikke alltid nødvendig for å bekrefte en herpesdiagnose. Legen din kan hjelpe deg med å avgjøre om en blodprøve er relevant i ditt tilfelle.


Herpes test hjemme: Det er ingen tilgjengelige hjemmetester i Norge for å påvise pågående herpesinfeksjon. Men ved å søke på internett kan du bestille hjemmetest for å sjekke om du har antistoffer i blodet. Dette er ikke vanlig praksis, og slike tester kan variere i pålitelighet og det anbefales i stedet å ta en penselprøve under et aktivt utbrudd. Det er ofte også behov for mye informasjon hvis du opplever ditt første genital herpesutbrudd. Så det kan være lurt å oppsøke lege eller helsestasjon for en klinisk vurdering og en pålitelig test. Dette vil også utelukke andre sykdommer.


Smittesporing genital herpes

I henhold til norsk lov er du ikke forpliktet til å informere tidligere eller fremtidige partnere (smitteoppsporing) om at du har herpes. Mange vil mene at det er et moralsk ansvar å informere fremtidige partnere om smitten, men herpes er samtidig veldig vanlig, og risikoen for smitte er lav utenom utbrudd. De fleste vil også synes det er ubehagelig å skulle fortelle en ny partner at de har herpes.

Fast par må selv bestemme om de vil bruke kondom hele tiden eller bare under utbrudd. Ofte vil partneren allerede være smittet, og kondom vil kun beskytte hvis det dekker herpessårene.


Kilder:

Oslo Universitetsykehus

Sexogsamfunn.no

Underlivet.blogg.no

Lommelegen.no


Previous post     
     Blog home

Post

By Lovebug
Added Okt 19 '23, 13:29

Tags

Arkiv